tiistai 1. heinäkuuta 2014

Tove Jansson: tee työtä ja rakasta

"Tove Jansson (1914-2001) on Suomen tunnetuimpia taiteilijoita, ja hänen kirjojaan on käännetty tällä hetkellä jo yli neljällekymmenelle kielelle. Jansson oli monilahjakkuus - kuvataiteilija, kirjailija, kuvittaja, käsikirjoittaja, laulujen sanoittaja ja miltei mitä vain. 

Tuula Karjalaisen kirjoittama uutuuselämäkerta asettaa Tove Janssonin pitkän, värikkään ja tuotteliaan elämän osaksi 1900-luvun historiaa ja osoittaa, miten Janssonin elämä ja taide nivoutuivat tiiviisti toisiinsa ja miten esimerkiksi Muumilaakso ja sen asukkaat syntyivät toisen maailmansodan aikoihin, jolloin kirjailija itsensä oli paettava julmaa aikaa mielikuvitukseensa, jonnekin lempeämpään maailmaan.

Ihmisenä Tove Jansson vaikutti aikansa arvoihin ja asenteisiin, muutokseen - ei koskaan vallankumouksellisena lipunkantajana, vaan hiljaisena, mutta tinkimättömänä omien valintojensa mukaan eläjänä, esimerkkinä. Hänen syntymästään tulee vuonna 2014 kuluneeksi 100 vuotta, ja keväällä 2014 avautuu Ateneumissa Tuula Karjalaisen kuratoima Tove Janssonin juhlanäyttely."


Sain jonottamisen jälkeen kirjastosta Toven elämäkerran. Kirja valottaa Toven elämää ja ihmissuhteita sekä yhteiskunnalisen tilanteen vaikutusta taiteeseen. Karjalaisella on käytössään Toven kirjoittamia kirjeitä, joista paljastuu syvästi tunteva ja omia polkujaan kulkeva taiteilija. Tovesta piirtyy inhimillinen kuva: hän oli ihminen, joka tunsi suuresti. 

Toven tunnuslause "tee työtä ja rakasta" toteutui hänen elämänsä valinnoissa. Lause on lähellä Freudin määritelmää mielenterveydestä = kyky tehdä työtä ja rakastaa. Hyvin määritelty. Siinäpä elämän tarkoitus pähkinänkuoressa. Kirja tarjoaa myös mielenkiintoista tietoa muumihahmoista ja muumien historiasta. Suosittelen!!!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti